Museum Overschie beschikt over een uitgebreide beeldbank met een grote verzameling van foto’s, documenten en voorwerpen over de geschiedenis van Overschie. Op dit deel van de website wordt de geschiedenis van het dorp Overschie op hoofdlijnen weergegeven. Iedere zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn er vrijwilligers aanwezig die op uw vragen in kunnen gaan. Voorts op afspraak. Zie de contactgegevens op deze site. Per onderwerp is in het museum meer informatie aanwezig.
Om een idee te krijgen van hoe Overschie er aan het begin van onze jaartelling uitzag, kunnen we het huidige Overschie het beste maar even helemaal vergeten.
De eerste schriftelijke bronnen waarin de naam ‘Schie’ voorkomt, dateren uit de 11e eeuw.
Aan de monding van de Schie ontstaat een nieuwe nederzetting: Nieuweschie. Deze nederzetting groeit al snel groter dan Ouderschie.
Uit erkentelijkheid voor verrichte werkzaamheden kregen diverse families het recht om een verdedigbare woning op te richten.
Vanaf ongeveer 1350 woedde in Holland een ‘burgeroorlog’ die je ook zou kunnen omschrijven als een twist tussen groepen binnen de toenmalige elite, de edelen.
In de Middeleeuwen werden woonhuizen in deze contreien over het algemeen van hout gebouwd. Daarbij gebruikte men ter verbinding houten pennen (‘pen-en-gat verbinding’).
Deze eeuw staat voor ons land bekend als een eeuw van toenemende welvaart. Overschie pikt daar inderdaad een graantje van mee maar voor de meeste mensen bleef het hard sappelen.
In de 17e eeuw lieten steeds meer vermogende burgers schilderijen maken of kochten die. Tussen 1680 en 1690 woonde in de Overschiese Dorpsstraat de bekende schilder Abraham van Beyeren.
In de 18e eeuw kon Overschie nog steeds profiteren van de vruchten van de Gouden Eeuw maar net als eerder bleven veeziekten het dagelijkse leven bedreigen.
In het laatste kwart van de 18e eeuw winnen de ideeën van de Franse Verlichting overal in Nederland sterk aan invloed.
Vrijwel alle groten en bekende mensen van Europa passeerden Overschie op hun weg van Rotterdam naar Delft.
Na de Eerste Wereldoorlog breidt Overschie zich in rap tempo uit. Niet alleen mensen die werk hadden gevonden in de nieuw gevestigde industrie maar ook veel Rotterdamse forenzen zochten hier huisvesting
Op vrijdag 10 mei 1940 landden Duitse parachutisten als onderdeel van een ‘Blitzkrieg’ aan de noordgrens van Overschie om Den Haag en de vliegvelden daaromheen te veroveren.
Het einde van de oorlog luidde de wederopbouwperiode in. De samenleving en de economie in Nederland moesten weer op orde worden gebracht.
In 2007 betrokken de eerste bewoners de nieuwe woonwijk die moet verrijzen op de plaats van opgeheven sportterreinen en delen van het park Zestienhoven.