Het Museum ‘De Hoop doet Leven’

In Museum Overschie vind je afwisselende en interessante culturele en historische tentoonstellingen. Het grote complex met verschillende panden, verrassende ruimtes en lommerrijke tuinen buiten maakt dat je er uren kunt ronddwalen. Het museum is een ontmoetingsplek waar ook veel activiteiten, zoals concerten, lezingen, themadagen en andere culturele evenementen worden georganiseerd.

Sinds 1988

Museum Overschie startte in 1988 als museum Oud-Overschie. Bij de oprichting startte het museum in 2 historische panden aan de Overschiese Dorpsstraat. De jaren daarna groeide het museum uit tot een unieke combinatie van verschillende historische panden, de tentoonstellings- en ontmoetingsruimte De Melkfabriek en het Buitenmuseum.

Een bijzondere museumervaring

Bezoekers dwalen uren rond over het complex. Laat je onderdompelen in de nostalgie van vroeger, het oude Overschie en alle verrassende voorwerpen en ruimtes die er zijn. In het Buitenmuseum aangekomen, proef je de rust en pracht van dit gebied. Zo dicht bij het centrum van het drukke Rotterdam. Dit maakt Museum Overschie tot een unieke locatie om te bezoeken.

Wisselende tentoonstellingen

Naast de permanent tentoongestelde voorwerpen en de ingerichte vitrines, vind je in De Melkfabriek wisselende tentoonstellingen van kunstzinnige culturele aard of met een historisch karakter. Centraal in deze tentoonstellingen staat altijd de verbinding met Overschie.

Het buitenmuseum, met een weiland in de stad

Het Buitenmuseum biedt met zijn ruimte en vele groen in de tuinen en de weilanden een bijzondere beleving. In de zomer lopen koeien en schapen in de weilanden. De gebouwen, zoals de wagenschuur, de karnmolen en de ambachtsschuren geven een inkijk in vroegere tijden. De verbinding via de Pastorietuin met de Theekoepel naar de oude Algemene Begraafplaats met het Baarhuisje (in beheer van het museum) geeft het museum een eigen en bijzondere dimensie.

Rondleiding

Een rondleiding geeft extra waarde aan uw bezoek. Onze vrijwilligers leiden je graag rond en vertellen je het verhaal van Overschie en het museum.

Kenniscentrum Overschie

Maar het museum is meer. Het is ook een kenniscentrum voor de eeuwenoude Overschiese geschiedenis met een uitgebreid beeldarchief, schilderijen en documentatie. Wil je meer weten over Overschie, een bepaald onderwerp of over de familiegeschiedenis? Neem dan contact op via de aanwezige vrijwilligers of via telefoon 010-415 88 64 of per e-mail: info@museumoverschie.nl.

Plattegrond

Museum Oud Overschie Interactieve Map 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 R o t t e r d a m s e R i j w e g O v e r s c h i e s e D o r p s s t r a a t Overschiese Kerksingel D e l f s h a v e n s e w e g
 1. 1 Overschiese Kerksingel 1
 2. 2 Kleine Weide
 3. 3 Oude museumtuin met prieel
 4. 4 Ambachtsschuren
 5. 5 Vijvertuin
 6. 6 Brugwachtershuisje
 7. 7 Museumtuin met karnmolen
 8. 8 Museumplein
 9. 9 Expositieruimte ‘De Melkfabriek’
 10. 10 Koeienstal en timmermanswerkplaats
 1. 11 Overschiese Dorpsstraat 136-138
 2. 12 Hof ‘Het Middenveld’
 3. 13 Wagenschuur
 4. 14 Boomgaard
 5. 15 Grote Weide
 6. 16 Pastorietuin
 7. 17 Theehuis
 8. 18 Baarhuisje
 9. 19 Oude begraafplaats