Beschikbare informatie over deze foto

33. Tweedeling van de polder. Achter langs het gebied van de buitenplaatsen De Tempel en Nieuw Rhodenrijs loopt een van de molensloten die deel uitmaakt van het bemalings systeem. De vaart verbond de Schieveense stellingmolen en de achtkante Schieveense molen met elkaar.
Tussen de Rijksweg, Doenkade, Delftweg en Berkelse Zweth ligt het kleinste deel van de Schieveense polder dat ook wel "het vergeten deel" genoemd kan worden. Als we aan rust, natuur en vogels denken, betreft dat altijd het grote oostelijk deel omdat dat agrarisch, groter, meer open en minder bebouwd is. Oorspronkelijk was Schieveen één polder tussen Delftweg en Bovendijk die door de aanleg van Rijksweg 13 omstreeks 1930 in tweeën werd gedeeld. Het kleine westelijk deel van de polder had door de ligging aan de Delftweg toch al een wat andere bebouwing en bestemming en ging na de aanleg van de Rijksweg meer een eigen leven leiden.
Het verkeer raast nu dag en nacht dichter langs de bebouwing en het niveau van de uitlaatgassen op en langs de Rijksweg is veel te hoog, dieper de polder in zijn ze aanmerkelijk minder.

Vastgelegde informatie over deze foto

Titel Molensloot
Jaar 2001
Collectie ID 17171