Hoge Brug getekend door Anton Pieck

Bestel reproductie Meer informatie?

Beschikbare informatie over deze foto

Druk van originele pentekening van de Hoge Brug te Overschie. Tekening van Anton Pieck t.b.v. de restauratie van de toren van de Nederlands Hervormde Kerk. Uitgegeven door de Stichting Wijktentoonstellingen Overschie. Tekst bij de tekening:
De Hoge Brug over de Delfshavense Schie is een zeldzaam voorbeeld van de Nederlandse bruggenbouw uit de Gouden Eeuw. Ter vervanging van een houten voorganger werd de "hooge brugge" in 1662 van steen vernieuwd. Opdrachtgever was de stad Delft, die zorg droeg voor een goede verbinding tussen Delfshaven en het achterland. Als aannemer trad op Dirck Claesz. van der Ent. Het nog steeds aanwezige ijzerwerk van de balustrades werd geleverd door de bekende firma Trip te Amsterdam. De Delftse meester-beeldhouwer Daniël de Swart hakte de grote wapenschilden van de opdrachtgevers, burgemeesters en havenmeesters van Delft. In het Franse tijdperk werden de wapenschilden van de burgemeesters van Delft vlak gehakt. In de vorige eeuw werd de dubbele houten klap vervangen door een ijzeren exemplaar, later diverse malen vernieuwd.
Door de gemeente Rotterdam werden de middenpijlers enigszins versmald en werd een enkele klep aangebracht.
Het westelijke van de twee brugwachtershuis dateert blijkens de gevelstenen uit 1657. Het 18 - eeuwse huisje aan de kant van de Overschiese Dorpsstraat is bescheidener van opzet.
Brug en huisjes vormen een uniek geheel. Zij zijn één van de weinige overblijfselen van het rijke verleden van Overschie. Plannen om de Hoge Brug te vervangen door een moderne brug stuiten in Overschie dan ook op hevige tegenstand.

Overschie weest zuinig op uw schaarse monumenten!

Vele kunstenaars hebben de brug en omgeving op doek of papier vastgelegd.
Anton Pieck vervaardigde belangeloos deze prent om bij te dragen aan de restauratie van de toren van de Nederlands Hervormde of Grote Kerk, die op de achtergrond zichtbaar is. Het batig saldo van de opbrengst van deze prent, waarvan er 1000 in groot formaat en 2000 in klein formaat worden vervaardigd, wordt grotendeels aangewend voor dit doel. Daarnaast worden andere initiatieven op cultureel en/of historisch terrein te Overschie ondersteund.

Stichting Wijktentoonstellingen Overschie
Bank: Amto-Bank te Overschie, rek,nr, 43.52.50.876
Giro van de bak nr. 460175
t.n.v. Stichting Wijktentoonstellingen Overschie

Vastgelegde informatie over deze foto

Titel Hoge Brug getekend door Anton Pieck
Locatie Delfshavense Schie
Jaar 1985
Collectie ID 13797