Beschikbare informatie over deze foto

Het Magdalena Gesticht / Huis ter Schie - Voorzijde 1986.
Deze stichting werd in 1930 in Overschie gevestigd, en was in het leven geroepen voor "gevallen vrouwen" (ongehuwde moeders) en hun kinderen.
Voordat de stichting zich in Overschie vestigde zat zij in een kleiner pand aan de Jonker Fransstraat in Rotterdam. Dit werd spoedig te klein en er werd besloten een nieuw pand te bouwen in Overschie.
Het nieuwe pand, ontworpen door architect P.A. Buskens, lag met de ingang toentertijd aan de Rotterdamse Rijweg, maar het gebouw stond niet direct aan de weg, echter later werd het adres Pieter Postlaan 6.
De zusters van de Magdalena stichting waren van de Duitse orde uit Trier. In het begin waren het er drie, later groeide dit uit tot twintig zusters.
Deze zusters hadden tot taak de jonge moeders en toekomstige moeders bij en tijdens de geboorten te begeleiden. Onder andere leerden ze hen huishoudelijke werkzaamheden en werken in de wasserij. De zusters probeerden de jonge moeders ook bij winkeliers als winkelmeisje onder te brengen.
Er was een gescheiden afdeling voor moeilijke kinderen en een nazorg-afdeling vanaf de geboorte tot schoolplichtige leeftijd.
Tevens was er een dokter aanwezig op de eerste verdieping, een kapel, wiegzalen en ziekenkamers. De melkkeuken was in de vleugel van het gebouw waar ook de naaispoelkamer, de strijkerij en de wasserij waren ingedeeld.
Vele Overschieënaren maakten tegen vergoeding gebruik van deze wasserij, dit heeft tot 1955 geduurd. Toen begaf de ketel het. De kelder van het gebouw gebruikte men voor kinderwagens, lijken en provisie.
Op de tweede verdieping waren de slaapvertrekken voor de moeders en zusters.
Na de oorlog werd duidelijk dat de structuur van het tehuis verouderd was. Na eindeloze vergaderingen werd huize Maria Magdalena omgezet in een pedagogisch psychotherapeutisch instituut voor meisjes onder de naam "Huis ter Schie".
Omstreeks 1979 heeft de stichting Maria Magdalena het pand verkocht en het is uiteindelijk eigendom van de gemeente Rotterdam geworden.
Eerst waren er plannen voor een zeevaartschool, maar na leegstand is het ingericht voor opvang van emigranten uit Chili en Suriname.
Jaren '80 werd het eigendom van de prof. dr. Karel Boumanstichting met bestemming een kliniek voor verslavingsziekten. Daarna werd het ingericht voor de huisvesting van bejaarden.

Vastgelegde informatie over deze foto

Titel Het Magdalena gesticht
Locatie Postlaan, Pieter
Jaar 1986
Collectie ID 15067B