5 mei 2024 t/m 18 augustus 2024

Zeldzame koffiezetapparaten tentoongesteld

De geschiedenis van koffiezetapparaten gaat al eeuwenlang terug en Nederland heeft daar met de kraantjeskan geen onbelangrijke rol in gespeeld.

Zondagmiddag 5 mei om 13.00 uur opent in Museum Overschie waarschijnlijk de eerste expositie in Nederland van koffiezetapparaten. Iedereen denkt dan onmiddellijk aan de elektrische al dan niet pruttelende of sissende apparaten waar een donkerbruin vocht uit komt. Hoe kan je daar nu een tentoonstelling van maken?

Maar weinigen zullen weten dat de geschiedenis van koffiezetapparaten al eeuwenlang terug gaat en dat Nederland met de kraantjeskan daar geen onbelangrijke rol in gespeeld heeft. Kraantjeskannen zijn er sinds ongeveer 1700 in eenvoudige of kostbare uitvoeringen. Museum Overschie bezit zelf daarvan al heel mooie uitvoeringen in blik en tin, ook als kinderspeelgoed. Maar in de grote landelijke musea zijn ook heel kostbare exemplaren van zilver. Aan het einde van de 18e eeuw verdrong de koffie het bier als volksdrank maar het bleef vrij duur.

Museum Overschie biedt deze zomer ruimte aan de verzameling koffiezetapparaten van Jan van der Lugt uit een bekende Overschiese familie. Hij heeft in de loop der jaren niet minder dan 350 koffiezetapparaten verzameld en reisde daar met zijn brommobiel soms half Europa voor af. Jan vindt de grote fraai bewerkte 19e eeuwse apparaten het mooist en meest interessant. Natuurlijk heeft hij ook de weinig meer in gebruik zijnde percolator in zijn verzameling. Die grote apparaten werden niet alleen in koffiehuizen gebruikt. Daar ligt tenslotte toch de oorsprong van ‘café’ maar ook bij welgestelden en in grote landhuizen.

En koffiezetapparaten werden ook in vele landen gemaakt; van Engeland tot in Zuid Europa hoewel op de Balkan de Turkse en Arabische manieren van koffiezetten overeind gebleven zijn. Museum Overschie heeft de Overschiese Il Beretto bereid gevonden op zondag 5 mei vanuit zijn mobiele koffiebar voor bezoekers een – gratis – kopje koffie naar keuze te schenken.

U kunt de expositie in Museum Overschie vanaf 5 mei tot en met 18 augustus iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken. Doordeweeks voor groepen vanaf 5 personen op afspraak 010 – 4158864.