30 september 2022

Over Tol en turf

Wil je meer weten over de geschiedenis van Overschie? En dan met name over de turfstekers die hier woonden?

Wil je meer weten over de geschiedenis van Overschie? En dan met name over de turfstekers die hier woonden? Vrijdag 30 september vertelt Ed Visser over de geschiedenis van de Oost Abtspolder. Hier werd vroeger veel turf gestoken en daar heeft Ed uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij vertelt ook kleurrijk over de tol die schepen bij Overschie moesten betalen: niet aan Overschie, maar aan Delft. Hoe dat kan, hoor je op 30 september.

Ed Visser is een oud-medewerker van de Deelgemeente Overschie en nu vrijwilliger van museum Overschie. Sinds zijn pensionering verdiept Ed zich o.a. in de geschiedenis van de Oost Abtspolder, en die heeft alles te maken met de turfwinning in deze polder. Dit was het laatste grote gebied in onze omgeving waar in de 19e eeuw nog veel turf is gewonnen. De Oost Abtspolder hoorde vroeger trouwens niet bij Overschie maar bij Kethel.

 

Tolheffing en meer

De trekvaartroute langs de Delftse Schie hoorde ook niet bij Overschie. Deze hoorde bij Delft, ook daar waar de trekvaart langs Overschie liep. Ed legt uit hoe dit in zijn werk ging. Ook vertelt hij uitgebreid over de geschiedenis van het monumentale Tolhuis. Dit 17e eeuwse gebouw stond een stukje ten noorden van het huidige Veerhuis, maar werd kort na WO II gesloopt.

Ed vertelt ook over de geschiedenis van ’s Gravenhuize en de Hof van Cyrene. De laatste sporen van het boerderijencomplex ’s Gravenhuize is bij het archeologisch onderzoek bij de bochtafsnijding verloren. Maar de archeologen hebben alles dat ze vonden uitvoerig gedocumenteerd. Ed onderzocht de eigenaren en bewoners vanaf de 14e eeuw tot de sloop. 

 

Voorproefje

Er verschijnt binnenkort een publicatie over de Oost Abtspolder. Eds lezing is een voorproefje. Ook past de lezing goed bij de expositie ‘De opbrengst van de Bochtafsnijding’. Deze tentoonstelling is vanaf Open Monumentendag in museum Overschie te zien.

 

Praktische informatie

Tijd en plaats: vrijdagavond 30 september om 19.30 uur in de Melkfabriek van het museum.

De toegang is gratis.

Om 18 uur is er een turfgraversmaaltijd. Wil je mee-eten? Geef je van tevoren op via 010 4158864 of via info@museumoverschie.nl. De maaltijd kost € 10 per persoon.