19 oktober 2022 t/m 30 april 2023

Overschiese huisjes op schaal

Historische huizen uit de Overschiese Dorpsstraat en de Delftweg staan nu in het museum in een vitrinekast. Tenminste, miniversies van die huizen. Jan Broomans maakte ze in de jaren ’70 met veel liefde en kundigheid. Sommige huizen die Jan nabouwde, zijn inmiddels afgebroken. Dat maakt de huisjes in het museum tot een mooie herinnering aan het Overschie van toen.

Jan maakte de miniatuurhuisjes van karton en helemaal op schaal. Ze staan bij elkaar in de vitrinekast van de Heerenkamer. Wanneer ze precies gemaakt zijn, is moeilijk te zeggen. Wie goed kijkt, ziet het museumwinkeltje ‘De Hoop doet Leven’ zonder etalage en mét garagedeuren. Die deuren zijn midden jaren ’70 verwijderd, dus Jans werk is van daarvoor. De presentatie is aangevuld met een paar passende extra’s, zoals een Hoge Brug op schaal.

 

Actief

Jan Broomans overleed een paar jaren geleden. Hij was een trouwe vrijwilliger van het museum – veel mensen kenden hem als die enthousiaste begeleider van de kerstzang op Kaarsjesavond. Maar Jan was ook actief op andere plekken in Overschie. Hij was dirigent van Koor Fortissimo en werkte binnen de parochie van Sint Petrus Banden. Zo maakte hij samen met Stef de Ridder en anderen een boekje over 200 Jaar Parochie. In 2004 werd Jan benoemd tot Overschieënaar van het jaar.

 

Vakmanschap

Jan Broomans was restaurateur Oude Kunst, net zoals zijn broer Ies (Isaac) en zijn vader. Jan en Ies hadden tot hun pensionering een werkplaats in het Oude Noorden van Rotterdam: ‘Gebroeders Broomans’. Het museum bezit een prachtige wieg die Jans vader met veel vakmanschap maakte. Jan zelf was misschien nog wel perfectionistischer. Zijn werk is o.a. te zien op het 18e eeuwse landgoed Huis ten Donck.

 

Kerkje

Jan was graag bezig met zijn handen en had een warme belangstelling voor Overschie. Die heeft hij uitgeleefd bij het maken van kleine schaalmodellen van Overschiese huizen. Hij maakte ook een prachtig modelletje van het kerkje aan de Delftweg. Nu is Jans Overschiese werk dus te bewonderen in het museum. De huisjes staan er tot april 2023.