Monumentendagen 2024 Museum Overschie geopend

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 is Museum Overschie beide dagen gratis voor bezoek geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Programma volgt.

Vive Brel! – zondagmiddagconcert

Zondagmiddag 23 juni treedt in Museum Overschie het duo Michael Abspoel en Maarten Meddens op met het programma Vive Brel! – Leven met Brel. Het is een muzikale ode aan Jacques Brel. Abspoel licht Brel naast de muziek toe met persoonlijke anekdotes en levenservaringen. In het muzikale programma laat hij vooral de persoonlijke invloed van Brel op zijn leven terugkomen. De veelzijdige Jazz- en wereldmuziekpianist Maarten Meddens begeleid Michael in een geheel eigen interpretatie van Brel’s muziek.

Het concert met een 75 minuten durend programma begint om 16.30 uur. Aansluitend is er een glas wijn en stokbrood met Franse kaas.

Toegang tot het concert € 12,00 inclusief consumptie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via:
https://www.eventbrite.nl/e/vive-brel-concerttmuziektheater-met-werken-van-jacques-brel-tickets-906650685607?aff=oddtdtcreator

Michael Abspoel komt uit een theaternest. Hij is televisiemaker en was jarenlang de markante stem van het bekende televisieprogramma Man bijt hond. Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als zanger en theatermaker. Meer informatie vind je op www.michaelabspoel.com

Maarten Meddens is naast pianist ook componist/arrangeur, docent/bandcoach en vinyl DJ. Zijn pianistische bijdragen zijn te beluisteren op de albums van o.a. Atanga Boom en Monsieur Dubois. Voor meer informatie: www.meddensmusic.com

Marieke & the Jazz Dunes spelen Rita Reys

Marieke & the Jazz Dunes (inderdaad de officiële naam) in Museum Overschie. De band bestaat uit beroepsmuzikanten en semi beroepsmuzikanten: Marieke Westgeest – zang, Uli Glassmann – bas, Maarten Meddens – piano, Sander Olthof – drums, Joost Zwijnenburg – tenorsax

Rita Reys is Nederlands bekendste jazz zangeres en zij is een Rotterdamse! In dit optreden wordt de vrouw, die vorig jaar precies 10 jaar geleden overleed, belicht in het kader van haar geboortestad. Marieke & the Jazz Dunes brengen liedjes van Rita Reys, waarmee zij het meest bekend is geworden. Dat begint met een selectie van jazz liedjes uit het Great American Song Book, echte swing, ballads en bossa nova’s. Ook zal er aandacht zijn voor de verschillende muzikale uitstapjes gemaakt naar andere stijlen zoals het album ‘Rita Reys zingt Burt Bacharach’ en ‘Rita Reys zingt Michel Le Grand, George Gershwin en Tom Jobim’. Ook uit deze albums zal gespeeld worden.

Het optreden is een eclectische muzikale reis van echte jazz klassiekers als ‘My funny Valentine’ en ‘They can’t take that away from me’ naar bossa nova als ‘Desafinado’, en vervolgens ook klassiekers als ‘Close to you’ en ‘I will wait for you’ en ‘Can’t buy me love’. Ook zal de band het enige lied dat Rita in het Nederlands zong en bekend werd: ‘Zon in Scheveningen’, ten gehore brengen.

Je bent van harte welkom op zaterdag 13 april van 15.00 – 17.00 uur in het Museum.

Vita & Ronald

Museum Overschie nodigt je uit voor een concert van Vita & Ronald. Dit  semi-akoestisch duo heeft een repertoire dat het best valt te omschrijven als Americana. En dat in de breedste zin van het woord. Ze spelen country-, sixties-, blues-, rock- en folksongs met een grote rol voor tweestemmige zang. Denk aan songs van o.a. The Everly Brothers, Johnny Cash, Elmore James, Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan en af en toe een eigen nummer.

Je bent van harte welkom op Koningsdag, zaterdag 27 april 2024 van 15.00 – 17.00 uur.

Zeldzame koffiezetapparaten tentoongesteld

Zondagmiddag 5 mei om 13.00 uur opent in Museum Overschie waarschijnlijk de eerste expositie in Nederland van koffiezetapparaten. Iedereen denkt dan onmiddellijk aan de elektrische al dan niet pruttelende of sissende apparaten waar een donkerbruin vocht uit komt. Hoe kan je daar nu een tentoonstelling van maken?

Maar weinigen zullen weten dat de geschiedenis van koffiezetapparaten al eeuwenlang terug gaat en dat Nederland met de kraantjeskan daar geen onbelangrijke rol in gespeeld heeft. Kraantjeskannen zijn er sinds ongeveer 1700 in eenvoudige of kostbare uitvoeringen. Museum Overschie bezit zelf daarvan al heel mooie uitvoeringen in blik en tin, ook als kinderspeelgoed. Maar in de grote landelijke musea zijn ook heel kostbare exemplaren van zilver. Aan het einde van de 18e eeuw verdrong de koffie het bier als volksdrank maar het bleef vrij duur.

Museum Overschie biedt deze zomer ruimte aan de verzameling koffiezetapparaten van Jan van der Lugt uit een bekende Overschiese familie. Hij heeft in de loop der jaren niet minder dan 350 koffiezetapparaten verzameld en reisde daar met zijn brommobiel soms half Europa voor af. Jan vindt de grote fraai bewerkte 19e eeuwse apparaten het mooist en meest interessant. Natuurlijk heeft hij ook de weinig meer in gebruik zijnde percolator in zijn verzameling. Die grote apparaten werden niet alleen in koffiehuizen gebruikt. Daar ligt tenslotte toch de oorsprong van ‘café’ maar ook bij welgestelden en in grote landhuizen.

En koffiezetapparaten werden ook in vele landen gemaakt; van Engeland tot in Zuid Europa hoewel op de Balkan de Turkse en Arabische manieren van koffiezetten overeind gebleven zijn. Museum Overschie heeft de Overschiese Il Beretto bereid gevonden op zondag 5 mei vanuit zijn mobiele koffiebar voor bezoekers een – gratis – kopje koffie naar keuze te schenken.

U kunt de expositie in Museum Overschie vanaf 5 mei tot en met 18 augustus iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken. Doordeweeks voor groepen vanaf 5 personen op afspraak 010 – 4158864.

Lunchconcert Volledige Vergunning

Dit is niet de vergunning die u verwacht, maar de naam van een jazzcombo. Klinkt bekend? Dat kan, want jazzcombo Volledige Vergunning speelde ook tijdens de kerstmarkt. Bij het lunchconcert in de Melkfabriek speelt het combo een sfeervolle mix van bossa nova, ballads en swing. Het combo speelt songs uit het American Songbook en een aantal jazzy arrangementen van popsongs. Deze keer is het niet alleen stilzitten en luisteren, maar er is ‘Volledige Vergunning’ om mee te swingen.

Het combo is ontstaan uit Bigband Enterprise. Zangeres is Alyda Wevers, die een jarenlange ervaring heeft als frontvrouw van diverse bigbands en jazzcombo’s.  Alyda wordt begeleid door Pjotr Jurtschenko op saxen en dwarsfluit. Pjotr is één brok muziek en is al jaren een veelgevraagd jazzmusicus. Kees Flameling speelt piano en David Jan Gelsema is op bas het rustpunt in dit combo.

Praktische informatie

Zoals gebruikelijk begint het lunchconcert van zondag 4 februari om 12.00 uur. In de pauze is er weer een broodje. Het museum is voor dit evenement uitsluitend bereikbaar via Overschiese Kerksingel 1.

De kosten: € 10,00 per persoon, inclusief lunch (graag bij binnenkomst contant betalen).

In verband met de lunch vraagt het museum je te reserveren via e-mail evenementen@museumoverschie.nl.
Reservering kan ook bij www.eventbrite.nl:

Joris Westerink over Ai WeiweiNieuwjaarsreceptie 2024Museum Overschie bestaat 35 jaar

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Museum Overschie presenteert het museum een jubileumtentoonstelling.  De collectie is onderverdeeld in de volgende thema’s:

Aan de hand van schilderijen, tekeningen, foto’s en teksten krijg je een kijkje in de geschiedenis van Overschie. In de achterkamer van het museum vind je een aantal deel-exposities.

De edities september (68), oktober (69) en november (70 – vanaf 12 november beschikbaar) 2023 van het blad Natuurlijk in Overschie geven je alvast wat informatie.

Je bent van harte welkom in Museum Overschie op de zondagen van 14:00 – 17:00 uur.