Theater Mooi Weer

Theater Mooi Weer speelt Carnage op zaterdag 31 augustus 2024 in Buitenmuseum Overschie.

Dit toneelstuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza is al meer dan vijftien jaar een wereldwijde publiekslieveling. Waarom? Dat wilde Theater Mooi Weer wel eens uitzoeken. Dus kom kijken en ontdek het ook!

Programma

10.30-11.00 uur: inloop met koffie of thee

11.00 uur: start voorstelling Carnage

12.20 uur: einde voorstelling

Toegangsprijs € 10,00 inclusief koffie/thee. Kaartverkoop via Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/927766804487?aff=oddtdtcreator

Theater Mooi Weer is een echt Rotterdams publiekstheater. Bij hen zie je acteurs vol overgave pakkende verhalen spelen. Daar kun je altijd iets in herkennen. Van jezelf en de wereld om je heen.

Bob Post expositie

De expositie bestaat uit het werk van wijlen Overschieënaar Bob Post (1930 – 2021). Deze dorpsgenoot woonde zijn hele leven in Overschie. Hij maakte veel schilderijen met taferelen van Overschie en omgeving en ook landschappen en bosgezichten. Het museum laat een mooi overzicht van Bobs schilderkunst zien.

Expositie Gebruiksglas

Vanaf zondag 8 september is in de tentoonstellingsruimte De Melkfabriek en de historische huizen aan de Dorpsstraat de expositie ‘Voorzichtig, breekbaar! te zien. Tentoonstelling over Gebruiksglas en flessen’. In combinaties van voorwerpen, foto’s en reclamemateriaal over glas en de fabricage daarvan. De expositie brengt onvermoede stukken geschiedenis en zaken uit Overschie aan het licht.

Van fles tot bloembolglas

Verschillende leden van het museum exposeren flessen en andere voorwerpen uit hun eigen verzameling. Twee van hen, André Toen en Willem van Traa zijn ook lid van de verzamelaarsvereniging De Oude Flesch. Deze vereniging bevordert sinds 1979 de belangstelling voor oud glas.

André Toen exposeert een deel van zijn verzameling Oranje Glas. De bijdrage van Willem van Traa is toegespitst op flessen en de fabricage daarvan. Adri van der Meulen toont zijn verzameling bloembollenglazen in vele kleuren.

Inktpotje en weckpot

Het museum heeft zelf een verzameling inktpotjes en -flessen. Vroeger had iedereen op school een inktpot, maar nu is de inktpot een museumstuk – de scholier van nu is meer vertrouwd met telefoon en computer dan met een in inkt gedoopte kroontjespen. Ook is een kleine verzameling gelegenheidsglas – eigendom van het museum – te zien. In het winkeltje en het keldertje staan allerlei flessen voor huishoudelijke artikelen, met natuurlijk ook glazen weckpotten – hopelijk lukt het bezoekers te laten zien hoe dat wecken in z’n werk gaat!

Kogelflesje

Overschie had ooit een heuse drankindustrie. Er werden hier allerlei drank met alcohol gemaakt – bijvoorbeeld Zwarte Kip advocaat. En slijterij Stoopman maakte zijn eigen kruidenbitters en elixers – het is nu niet meer voor te stellen.

En wie kent nog het kogelflesje? Dit soort flesjes nam je mee naar het strand toen er nog geen kroonkurken waren. De melkfles is een stuk bekender, maar voor velen toch ook een stuk geschiedenis. Vroeger vulde men in de Melkfabriek (die naam kwam niet uit de lucht vallen) jarenlang de melkflessen van de buurt. Wist je dat Rotterdam zijn eigen type melkfles had?

Glasfabrieken

Overschie zelf heeft nooit een glasfabriek gehad. Maar ter hoogte van de rolbrug over de Schiedamse Schie stond glasfabriek “De Bataaf” en verderop aan de Schiedamse Schie de glasfabriek “De Schie”. In die laatste werden glazen mandflessen gemaakt. Er is nog veel meer te vertellen over gebruiksglas; kom naar het museum om er alles over te ontdekken.

Demonstratie glasmaken

Zaterdag 14 september is er een demonstratie glasmaken. Nadere informatie volgt.

Je kunt de tentoonstelling  iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken en op afspraak.

 

Open Monumentendagen Museum Overschie

Zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kun je Museum Overschie van 12.00 tot 17.00 uur gratis bezoeken.

Onderweg!

Elk jaar kiest European Heritage Days voor de landelijke Open Monumentendagen een thema. Dit jaar is het thema Routes, netwerken en verbindingen, kort samengevat: ‘Onderweg!’.

Routes, netwerken en verbindingen

Elk bouwwerk in onze stad is gebouwd met een doel. Dat kan handel, religie of industrie zijn, maar ook huisvesting, recreatie of simpelweg het faciliteren van beweging van mensen of goederen. Tussen de woonhuizen, kantoren, kerken, fabrieken, parken, pakhuizen, stations, havens, bruggen en andere gebouwen waaruit de stad is opgebouwd, vindt verkeer en uitwisseling plaats. Dit zijn de routes, netwerken en verbindingen die dit jaar centraal staan tijdens Open Monumentendagen Rotterdam.

Het thema is een aanleiding om deze wegen, routes en paden van de geschiedenis opnieuw te bewandelen en te beleven. Het is een kans om te ontdekken hoe mensen in de geschiedenis ons lokale erfgoed vormden, en welke invloed het Rotterdamse erfgoed vandaag – op het kruispunt tussen het verleden en de toekomst – op ons heeft.

De slogan Onderweg! verwijst naar de reis die we met z’n allen maken. Van het verleden via het heden naar de toekomst en van nieuw naar oud. Maar ook het letterlijk in beweging zijn tussen twee plekken, waar je mensen ontmoet waar je verbinding mee maakt en deel uitmaakt van verschillende netwerken. Tijdens de Open Monumentendagen Rotterdam op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop jij de monumenten bezoekt!

Overschiese route De drie Schieën

Deze route langs de Delftse Schie, de Schiedamse Schie en de Delfshavense Schie toont je het belang van waterwegen voor de ontwikkeling van handel én van steden. De Schie speelde een grote rol in het ontstaan van Delft, Rotterdam en Schiedam. Met deze waterwegen waren de steden aangesloten op een netwerk van binnenwateren en dat was weer belangrijk voor het transport van goederen en mensen. Precies bij Overschie splitste de originele Schie in de in 1350 gegraven Rotterdamse Schie (die bij Hofplein uitkwam) en de in 1391 gegraven Delfshavense Schie, die naar Delfshaven loopt. In een tijd waarin Holland groeide en veel handel voerde, was de Schie een slagader die steden via trekvaartverbindingen aan elkaar koppelde.

Download route De Schie keer drie

Je kunt ook kiezen voor de wandel- of fietsroute langs de monumenten van Overschie. Deze route – op papier – vind je in het folderrek aan de achterzijde van het museum (ingang via het hek aan de Kerksingel). Ook via het snoepwinkeltje en door het museum kom je aan achterzijde.

Vive Brel! – zondagmiddagconcert

Zondagmiddag 23 juni treedt in Museum Overschie het duo Michael Abspoel en Maarten Meddens op met het programma Vive Brel! – Leven met Brel. Het is een muzikale ode aan Jacques Brel. Abspoel licht Brel naast de muziek toe met persoonlijke anekdotes en levenservaringen. In het muzikale programma laat hij vooral de persoonlijke invloed van Brel op zijn leven terugkomen. De veelzijdige Jazz- en wereldmuziekpianist Maarten Meddens begeleid Michael in een geheel eigen interpretatie van Brel’s muziek.

Het concert met een 75 minuten durend programma begint om 16.30 uur. Aansluitend is er een glas wijn en stokbrood met Franse kaas.

Toegang tot het concert € 12,00 inclusief consumptie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via:
https://www.eventbrite.nl/e/vive-brel-concerttmuziektheater-met-werken-van-jacques-brel-tickets-906650685607?aff=oddtdtcreator

Michael Abspoel komt uit een theaternest. Hij is televisiemaker en was jarenlang de markante stem van het bekende televisieprogramma Man bijt hond. Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als zanger en theatermaker. Meer informatie vind je op www.michaelabspoel.com

Maarten Meddens is naast pianist ook componist/arrangeur, docent/bandcoach en vinyl DJ. Zijn pianistische bijdragen zijn te beluisteren op de albums van o.a. Atanga Boom en Monsieur Dubois. Voor meer informatie: www.meddensmusic.com

Marieke & the Jazz Dunes spelen Rita Reys

Marieke & the Jazz Dunes (inderdaad de officiële naam) in Museum Overschie. De band bestaat uit beroepsmuzikanten en semi beroepsmuzikanten: Marieke Westgeest – zang, Uli Glassmann – bas, Maarten Meddens – piano, Sander Olthof – drums, Joost Zwijnenburg – tenorsax

Rita Reys is Nederlands bekendste jazz zangeres en zij is een Rotterdamse! In dit optreden wordt de vrouw, die vorig jaar precies 10 jaar geleden overleed, belicht in het kader van haar geboortestad. Marieke & the Jazz Dunes brengen liedjes van Rita Reys, waarmee zij het meest bekend is geworden. Dat begint met een selectie van jazz liedjes uit het Great American Song Book, echte swing, ballads en bossa nova’s. Ook zal er aandacht zijn voor de verschillende muzikale uitstapjes gemaakt naar andere stijlen zoals het album ‘Rita Reys zingt Burt Bacharach’ en ‘Rita Reys zingt Michel Le Grand, George Gershwin en Tom Jobim’. Ook uit deze albums zal gespeeld worden.

Het optreden is een eclectische muzikale reis van echte jazz klassiekers als ‘My funny Valentine’ en ‘They can’t take that away from me’ naar bossa nova als ‘Desafinado’, en vervolgens ook klassiekers als ‘Close to you’ en ‘I will wait for you’ en ‘Can’t buy me love’. Ook zal de band het enige lied dat Rita in het Nederlands zong en bekend werd: ‘Zon in Scheveningen’, ten gehore brengen.

Je bent van harte welkom op zaterdag 13 april van 15.00 – 17.00 uur in het Museum.

Vita & Ronald

Museum Overschie nodigt je uit voor een concert van Vita & Ronald. Dit  semi-akoestisch duo heeft een repertoire dat het best valt te omschrijven als Americana. En dat in de breedste zin van het woord. Ze spelen country-, sixties-, blues-, rock- en folksongs met een grote rol voor tweestemmige zang. Denk aan songs van o.a. The Everly Brothers, Johnny Cash, Elmore James, Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan en af en toe een eigen nummer.

Je bent van harte welkom op Koningsdag, zaterdag 27 april 2024 van 15.00 – 17.00 uur.

Zeldzame koffiezetapparaten tentoongesteld

Zondagmiddag 5 mei om 13.00 uur opent in Museum Overschie waarschijnlijk de eerste expositie in Nederland van koffiezetapparaten. Iedereen denkt dan onmiddellijk aan de elektrische al dan niet pruttelende of sissende apparaten waar een donkerbruin vocht uit komt. Hoe kan je daar nu een tentoonstelling van maken?

Maar weinigen zullen weten dat de geschiedenis van koffiezetapparaten al eeuwenlang terug gaat en dat Nederland met de kraantjeskan daar geen onbelangrijke rol in gespeeld heeft. Kraantjeskannen zijn er sinds ongeveer 1700 in eenvoudige of kostbare uitvoeringen. Museum Overschie bezit zelf daarvan al heel mooie uitvoeringen in blik en tin, ook als kinderspeelgoed. Maar in de grote landelijke musea zijn ook heel kostbare exemplaren van zilver. Aan het einde van de 18e eeuw verdrong de koffie het bier als volksdrank maar het bleef vrij duur.

Museum Overschie biedt deze zomer ruimte aan de verzameling koffiezetapparaten van Jan van der Lugt uit een bekende Overschiese familie. Hij heeft in de loop der jaren niet minder dan 350 koffiezetapparaten verzameld en reisde daar met zijn brommobiel soms half Europa voor af. Jan vindt de grote fraai bewerkte 19e eeuwse apparaten het mooist en meest interessant. Natuurlijk heeft hij ook de weinig meer in gebruik zijnde percolator in zijn verzameling. Die grote apparaten werden niet alleen in koffiehuizen gebruikt. Daar ligt tenslotte toch de oorsprong van ‘café’ maar ook bij welgestelden en in grote landhuizen.

En koffiezetapparaten werden ook in vele landen gemaakt; van Engeland tot in Zuid Europa hoewel op de Balkan de Turkse en Arabische manieren van koffiezetten overeind gebleven zijn. Museum Overschie heeft de Overschiese Il Beretto bereid gevonden op zondag 5 mei vanuit zijn mobiele koffiebar voor bezoekers een – gratis – kopje koffie naar keuze te schenken.

U kunt de expositie in Museum Overschie vanaf 5 mei tot en met 18 augustus iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken. Doordeweeks voor groepen vanaf 5 personen op afspraak 010 – 4158864.

Lunchconcert Volledige Vergunning

Dit is niet de vergunning die u verwacht, maar de naam van een jazzcombo. Klinkt bekend? Dat kan, want jazzcombo Volledige Vergunning speelde ook tijdens de kerstmarkt. Bij het lunchconcert in de Melkfabriek speelt het combo een sfeervolle mix van bossa nova, ballads en swing. Het combo speelt songs uit het American Songbook en een aantal jazzy arrangementen van popsongs. Deze keer is het niet alleen stilzitten en luisteren, maar er is ‘Volledige Vergunning’ om mee te swingen.

Het combo is ontstaan uit Bigband Enterprise. Zangeres is Alyda Wevers, die een jarenlange ervaring heeft als frontvrouw van diverse bigbands en jazzcombo’s.  Alyda wordt begeleid door Pjotr Jurtschenko op saxen en dwarsfluit. Pjotr is één brok muziek en is al jaren een veelgevraagd jazzmusicus. Kees Flameling speelt piano en David Jan Gelsema is op bas het rustpunt in dit combo.

Praktische informatie

Zoals gebruikelijk begint het lunchconcert van zondag 4 februari om 12.00 uur. In de pauze is er weer een broodje. Het museum is voor dit evenement uitsluitend bereikbaar via Overschiese Kerksingel 1.

De kosten: € 10,00 per persoon, inclusief lunch (graag bij binnenkomst contant betalen).

In verband met de lunch vraagt het museum je te reserveren via e-mail evenementen@museumoverschie.nl.
Reservering kan ook bij www.eventbrite.nl: