Museum Overschie nodigt donateurs en belangstellenden uit voor de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 4 januari 2025. Aanvang 16.00-18.00 uur – ingang via Overschiese Kerksingel 1.
Evenals de afgelopen jaren wordt de grootste Kerstmarkt uit de omgeving weer georganiseerd in de Overschiese Dorpsstraat. Duizenden bezoekers uit Overschie en ver daarbuiten weten op vrijdagavond de Kerstmarkt te vinden en hun inkopen te doen. Op het moment dat we dit schrijven zijn er al heel veel aanmeldingen voor een kraam en het aantal kramen zal dit jaar zeker weer meer zijn dan vorig jaar. Ongetwijfeld wordt het dus opnieuw een prachtige Lichtjesavond in de oudste straat van Overschie met de Grote Kerk, de mooie kerktoren, de oude huizen en met Museum Overschie.
Op 13 december is het dus zo ver. Van 17.00 – 21.00 uur staat de Overschiese Dorpsstraat weer vol met kramen met artikelen die in de Kerstsfeer passen. De organisatoren van Museum Overschie en de Grote Kerk zijn druk in de weer om er een gezellig evenement van te maken; de markt wordt zo’n 250 meter lang van de Lugt tot bijna aan de Hoge Brug. De lekkerste spullen worden te koop aangeboden en daarnaast ook kerstversiering, kaarsen, luxe artikelen, kleding, cadeautjes, sieraden, speelgoed, keramiek, shawls, mutsen, bonbons, honing, chutney en nog veel meer. Als je vroeg komt hoef je geen honger te krijgen, want er zijn ook kramen met etenswaren.
De Grote Kerk heeft de deuren weer wijd open staan en je kunt terecht in dat mooie gebouw voor kerstmuziek en zelf de bekende kerstsongs meezingen met het koor Fortissimo onder begeleiding van orgel/piano. Het koor Couleurs Vocales zingt weer in de straat en je kan op de foto met de echte Kerstman en de ezel. Verder zorgen gratis oliebollen, chocolademelk en glühwein er voor dat iedereen kan genieten van de kerstsfeer.
Kortom, de Kerstmarkt Overschie pakt uit met een bonte verzameling van artikelen, met muziek, etenswaren en een (hart)verwarmend drankje. Informeer familie, vrienden en kennissen; kom allemaal op vrijdagavond 13 december naar de Overschiese Dorpsstraat en ontmoet elkaar in de speciale sfeer van de nostalgische omgeving van oud Overschie.
Op de hoek van de Rotterdamse Rijweg staat weer de bekende kraam van de Voedselbank. Hier worden artikelen ingezameld voor mensen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken in de koude wintermaanden.
Er zijn nog kramen beschikbaar. Heb je artikelen of etenswaren aan te bieden die in de kerstsfeer passen dan kan je een kraam of een standplaats reserveren; de kosten bedragen € 40,00 per kraam of standplaats. Informatie kan worden aangevraagd via kerstmarkt@museumoverschie.nl De bindende aanmelding is mogelijk tot zondag 1 december a.s. met vermelding van de te verkopen artikelen + naam, adres en telefoonnummer.
De wijkbus Overschie rijdt tegen het gebruikelijke tarief; aanmelden graag z.s.m. Dat kan iedere ochtend tussen 09.00 tot 12.00 uur bij Museum Overschie tel. 010 415 88 64.
Van 19 januari t/m 13 april 2025 is er een indrukwekkende tentoonstelling van de kunstwerken van Overschie-bewoner BAN te zien in Museum Overschie.
BAN woont sinds 2014 in Overschie. Hij is een geboren en getogen Rotterdammer en volgde zijn opleiding onder Rien Bout op de Kunstacademie Rotterdam. Daarna was hij medeoprichter van Kunst Collectief Kaos. In de jaren ‘90 werkte hij bij SCRAP (Stichting Creatief Gebruik Afvalproducten), het RO Theater en de Rotterdamse Schouwburg (techniek met specialiteit locatie theater).
Zijn werk is zeer divers – schilderijen, beelden, religieuze standbeelden (geïnspireerd door zijn 12 jaar in Ierland). Ook in een meer recente ontwikkeling, wat hij noemt ‘plakkerijen’ – het scheuren van verschillende soorten (textuur en kleur) papier in kleine stukjes waarvan hij een beeld creëert – is er die diversiteit. Mozaïek maar met een persoonlijke oorsprong – BAN is leesblind en vindt het “heerlijk om boeken te verscheuren”.
BAN is ook geïnspireerd door de vorm van Delftse blauwe tegels. Hernoemd door hem tot ‘Delftse blauwdruk tegels’, krijgt dit 17de-eeuws porselein een moderne twist in het opvallende materiaal van ‘plakkerijen’. Soms zijn ze gewoon grappig. Soms ook met een verhaal er achter – oorlog, een concentratiekamp … . Ook de Toeslagenaffaire gaf aanleiding tot een kunstwerk: BAN verscheurde hiervoor enveloppen van de Belastingdienst. Zijn kunst is krachtig werk dat bezoekers van de tentoonstelling aanzet tot vragen en reflectie.
“In mijn latere werk”, zegt BAN, heeft het gebruik van lijm en papier als een vorm van verf veel voordelen. Woordenboeken geven een prachtige huidstructuur – het heeft verschillende diktes van letter op een pagina en dit doet me denken aan menselijke huid. Oude boeken, vergeelde boeken, pakpapier, cadeau papier, gekleurd papier, enveloppen, blauwdrukpapier, kranten … . Het is fascinerend hoe ze naast elkaar bestaan en iets vormen.”
In de zomer van 2024 werd BAN uitgenodigd als lokale kunstenaar om zijn werk te tonen in een groepstentoonstelling in Tuincomplex Blijdorp. Daarna was zijn werk te zien in Vlaardingen bij Groenhart Wijn & Spijs.
In Museum Overschie houdt hij zijn eerste solotentoonstelling. BAN: “Ik ben erg trots dat mijn eerste solotentoonstelling in mijn eigen buurt is en ik wil Museum in Overschie bedanken voor deze kans.”
Wil je alvast wat meer weten of BAN? Neem een kijkje op zijn website.
De Onderneming komt terug …
Na de succesvolle Humor presentatie – onlangs tijdens Zie Overschie – komt theatergroep De Onderneming met de leesvoorstelling Gevangen verlangen; een selectie uit de 900 brieven die Anton Tsjechov en Olga Knipper aan elkaar schreven.
Olga was top-actrice bij het gezelschap waarvoor Anton op de Krim zijn beroemde toneelstukken schreef. Hij moest daar vanwege zijn slechte gezondheid vaak verblijven. Over een ontroerende grote liefde onder moeilijke omstandigheden, tijdens de laatste vijf jaar van Tsjechovs leven (1899 – 1904).
Je bent van harte welkom op zondagmiddag 24 november om 16.00 uur in de Melkfabriek. Toegang gratis.
Ingang via de museumtuin aan de Overschiese Kerksingel 1.
Een bijzondere voorstelling vol humor. Dat kunt u zondagmiddag 22 september 2024 meemaken in Museum Overschie. Theatergroep De Onderneming speelt dan een aantal vrolijke korte sketches uit de eerste helft van de vorige eeuw.
De herkomst van de sketches is bijzonder en heel dichtbij: ze komen allemaal uit het archief van het museum. De toeschouwers kunnen bekijken hoe de humor van toen vandaag werkt. Wat zijn de opvallendste verschillen en overeenkomsten met hedendaagse humor? En waar lagen/liggen toen en nu de grenzen? De spelers gaan er serieus mee om, maar het wordt zeker leuk!
Eddy Geerlings richtte het toneelgezelschap De Onderneming op in 1985 – Geerlings heeft met zijn gedichten trouwens een vaste plaats in Natuurlijk in Overschie, het huis-aan-huis magazine voor Overschie. Samen met de spelers regisseerde Geerlings meer dan 50 theaterproducties, waaronder vijf korte opera’s.
Het optreden is van 16.00 – 17.00 uur in expositieruimte De Melkfabriek van het Museum, Overschiese Kerksingel 1.
Toegang is gratis. U bent van harte welkom!
Theater Mooi Weer speelt Carnage op zaterdag 31 augustus 2024 in Buitenmuseum Overschie.
Dit toneelstuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza is al meer dan vijftien jaar een wereldwijde publiekslieveling. Waarom? Dat wilde Theater Mooi Weer wel eens uitzoeken. Dus kom kijken en ontdek het ook!
Programma
10.30-11.00 uur: inloop met koffie of thee
11.00 uur: start voorstelling Carnage
12.20 uur: einde voorstelling
Toegangsprijs € 10,00 inclusief koffie/thee. Kaartverkoop via Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/927766804487?aff=oddtdtcreator
Theater Mooi Weer is een echt Rotterdams publiekstheater. Bij hen zie je acteurs vol overgave pakkende verhalen spelen. Daar kun je altijd iets in herkennen. Van jezelf en de wereld om je heen.
De expositie bestaat uit het werk van wijlen Overschieënaar Bob Post (1930 – 2021). Deze dorpsgenoot woonde zijn hele leven in Overschie. Hij maakte veel schilderijen met taferelen van Overschie en omgeving en ook landschappen en bosgezichten. Het museum laat een mooi overzicht van Bobs schilderkunst zien.
Vanaf zondag 8 september tot en met 12 januari 2025 is in de tentoonstellingsruimte De Melkfabriek en in de historische huizen aan de Dorpsstraat de expositie ‘Voorzichtig, breekbaar! te zien. Een tentoonstelling over gebruiksglas en flessen in combinaties van voorwerpen, foto’s en reclamemateriaal over glas en de fabricage daarvan. De expositie brengt onvermoede stukken geschiedenis en zaken uit Overschie aan het licht.
Verschillende betrokkenen bij het museum exposeren flessen en andere voorwerpen uit hun eigen verzameling. Twee van hen, André Toen en Willem van Traa zijn ook lid van de verzamelaarsvereniging De Oude Flesch. Deze vereniging bevordert sinds 1979 de belangstelling voor oud glas.
André Toen exposeert een deel van zijn verzameling Oranje Glas. De bijdrage van Willem van Traa is toegespitst op flessen en de fabricage daarvan. Adri van der Meulen toont haar verzameling bloembollenglazen in vele kleuren.
Het museum heeft een verzameling inktpotjes en -flessen. Vroeger had iedereen op school een inktpot, maar nu is de inktpot een museumstuk; de scholier van nu is meer vertrouwd met telefoon en computer dan met een in inkt gedoopte kroontjespen. Ook is een kleine verzameling gelegenheidsglas – eigendom van het museum – te zien. In het winkeltje en het keldertje staan allerlei flessen voor huishoudelijke artikelen, met natuurlijk ook glazen weckpotten – hopelijk lukt het bezoekers te laten zien hoe dat wecken in z’n werk gaat!
Overschie had ooit een heuse drankindustrie. Er werden hier allerlei drank met alcohol gemaakt – bijvoorbeeld Zwarte Kip advocaat. Slijterij Stoopman maakte zijn eigen kruidenbitters en elixers; je kunt het je nu niet meer voorstellen.
En wie kent nog het kogelflesje? Dit soort flesjes nam je mee naar het strand toen er nog geen kroonkurken waren. De melkfles is een stuk bekender, maar voor velen toch ook een stuk geschiedenis. Vroeger vulde men in de Melkfabriek (die naam kwam niet uit de lucht vallen) jarenlang de melkflessen van de buurt. Wist je dat Rotterdam zijn eigen type melkfles had?
Overschie zelf heeft nooit een glasfabriek gehad. Maar ter hoogte van de rolbrug over de Schiedamse Schie stond glasfabriek De Bataaf en verderop aan de Schiedamse Schie de glasfabriek De Schie. In die laatste werden glazen mandflessen gemaakt. Er is nog veel meer te vertellen over gebruiksglas; kom naar het museum om er alles over te ontdekken.
Opening
De opening van de glasexpo is zondag 8 september om 16.00 uur door Johan Soetens, glasexpert en jarenlang commercieel directeur bij de groep ‘Verpakkingsglas’ van de Vereenigde Glasfabrieken in Schiedam.
Je kunt de tentoonstelling iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken en op afspraak.
Zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kun je Museum Overschie van 12.00 tot 17.00 uur gratis bezoeken.
Elk jaar kiest European Heritage Days voor de landelijke Open Monumentendagen een thema. Dit jaar is het thema Routes, netwerken en verbindingen, kort samengevat: ‘Onderweg!’.
Elk bouwwerk in onze stad is gebouwd met een doel. Dat kan handel, religie of industrie zijn. Maar ook huisvesting, recreatie of simpelweg het faciliteren van beweging van mensen of goederen. Tussen de woonhuizen, kantoren, kerken, fabrieken, parken, pakhuizen, stations, havens, bruggen en andere gebouwen waaruit de stad is opgebouwd, vindt verkeer en uitwisseling plaats. Dit zijn de routes, netwerken en verbindingen die dit jaar centraal staan tijdens Open Monumentendagen Rotterdam.
Het thema is een aanleiding om deze wegen, routes en paden van de geschiedenis opnieuw te bewandelen en te beleven. Het is een kans om te ontdekken hoe mensen in de geschiedenis ons lokale erfgoed vormden. Welke invloed het Rotterdamse erfgoed vandaag – op het kruispunt tussen het verleden en de toekomst – op ons heeft.
De slogan Onderweg! verwijst naar de reis die we met z’n allen maken. Van het verleden via het heden naar de toekomst en van nieuw naar oud. Maar ook het letterlijk in beweging zijn tussen twee plekken. Plekken waar je mensen ontmoet waar je verbinding mee maakt en deel uitmaakt van verschillende netwerken. Tijdens de Open Monumentendagen Rotterdam op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop jij de monumenten bezoekt!
Deze route langs de Delftse Schie, de Schiedamse Schie en de Delfshavense Schie toont je het belang van waterwegen voor de ontwikkeling van handel én van steden. De Schie speelde een grote rol in het ontstaan van Delft, Rotterdam en Schiedam. Met deze waterwegen waren de steden aangesloten op een netwerk van binnenwateren. Die verbindingen waren weer belangrijk voor het transport van goederen en mensen. Precies bij Overschie splitste de originele Schie in de in 1350 gegraven Rotterdamse Schie (die bij Hofplein uitkwam) en de in 1391 gegraven Delfshavense Schie, die naar Delfshaven loopt. In een tijd waarin Holland groeide en veel handel voerde, was de Schie een slagader die steden via trekvaartverbindingen aan elkaar koppelde.
Download route De Schie keer drie
Je kunt ook kiezen voor de wandel- of fietsroute langs de monumenten van Overschie. Deze route – op papier – vind je in het folderrek aan de achterzijde van het museum (ingang via het hek aan de Kerksingel). Ook via het snoepwinkeltje en door het museum kom je aan achterzijde. Of volg de route via een audiotour in IZI Travel: https://izi.travel/nl/fcc2-monumentenroute-overschie/nl.
Muziekoptreden
Combo Anja Verrijp Jazz treedt op zondag 15 september tijdens de Open Monumentendagen op in Museum Overschie. Zangeres Anja Verrijp wordt begeleid door het UpJazz gitaarduo, bestaande uit Ron Lezer en Paul Prins; twee zeer getalenteerde, toegewijde en ervaren jazz muzikanten. Ze spelen een mix van jaren ’50 jazz en eigentijds repertoire. Er zijn verschillende optredens tussen 14.00 en 16.30 uur.