Voorzichtig breekbaar!
Vanaf zondag 8 september tot en met 12 januari 2025 is in de tentoonstellingsruimte De Melkfabriek en in de historische huizen aan de Dorpsstraat de expositie ‘Voorzichtig, breekbaar! te zien. Een tentoonstelling over gebruiksglas en flessen in combinaties van voorwerpen, foto’s en reclamemateriaal over glas en de fabricage daarvan. De expositie brengt onvermoede stukken geschiedenis en zaken uit Overschie aan het licht.
Verschillende betrokkenen bij het museum exposeren flessen en andere voorwerpen uit hun eigen verzameling. Twee van hen, André Toen en Willem van Traa zijn ook lid van de verzamelaarsvereniging De Oude Flesch. Deze vereniging bevordert sinds 1979 de belangstelling voor oud glas.
André Toen exposeert een deel van zijn verzameling Oranje Glas. De bijdrage van Willem van Traa is toegespitst op flessen en de fabricage daarvan. Adri van der Meulen toont haar verzameling bloembollenglazen in vele kleuren.
Het museum heeft een verzameling inktpotjes en -flessen. Vroeger had iedereen op school een inktpot, maar nu is de inktpot een museumstuk; de scholier van nu is meer vertrouwd met telefoon en computer dan met een in inkt gedoopte kroontjespen. Ook is een kleine verzameling gelegenheidsglas – eigendom van het museum – te zien. In het winkeltje en het keldertje staan allerlei flessen voor huishoudelijke artikelen, met natuurlijk ook glazen weckpotten – hopelijk lukt het bezoekers te laten zien hoe dat wecken in z’n werk gaat!
Overschie had ooit een heuse drankindustrie. Er werden hier allerlei drank met alcohol gemaakt – bijvoorbeeld Zwarte Kip advocaat. Slijterij Stoopman maakte zijn eigen kruidenbitters en elixers; je kunt het je nu niet meer voorstellen.
En wie kent nog het kogelflesje? Dit soort flesjes nam je mee naar het strand toen er nog geen kroonkurken waren. De melkfles is een stuk bekender, maar voor velen toch ook een stuk geschiedenis. Vroeger vulde men in de Melkfabriek (die naam kwam niet uit de lucht vallen) jarenlang de melkflessen van de buurt. Wist je dat Rotterdam zijn eigen type melkfles had?
Overschie zelf heeft nooit een glasfabriek gehad. Maar ter hoogte van de rolbrug over de Schiedamse Schie stond glasfabriek De Bataaf en verderop aan de Schiedamse Schie de glasfabriek De Schie. In die laatste werden glazen mandflessen gemaakt. Er is nog veel meer te vertellen over gebruiksglas; kom naar het museum om er alles over te ontdekken.
Opening
De opening van de glasexpo is zondag 8 september om 16.00 uur door Johan Soetens, glasexpert en jarenlang commercieel directeur bij de groep ‘Verpakkingsglas’ van de Vereenigde Glasfabrieken in Schiedam.
Je kunt de tentoonstelling iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur bezoeken en op afspraak.